A rebarbara a család egyik nagy kedvence. Anyuéknál a kertben szerencsére rengeteg van, így gyakran készítünk belőle különböző finomságokat. A legnagyobb kedvenc a pite, aminek a tésztája egy egyszerű élesztős omlós tészta, tölteléke pedig az édes, savanykás rebarbara. Bár nincs szezonja, de a fagyasztóban mindig lapul pár adag, így ezzel a télbe is nyarat varázsolhatunk.
Hozzávalók:
Tészta: 35 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 0,5 dl tej, 2 evőkanál cukor, 1 tojás, csipet só.
Töltelék: rebarbara hámozva, 1 cm-esre szeletelve, cukor a szóráshoz
Az élesztőt a tejben kevés cukorral megfuttatjuk. Közben a margarint elmorzsoljuk a liszttel, beleöntjük az élesztős tejet, majd hozzáadjuk a cukrot, tojást, és az egészet összegyúrjuk. 20 percet pihentetjük, majd kétfelé osztjuk és egyenként fél cm vastagra nyújtjuk. Egy kb 20x30-as tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd az egyik tésztát tepsibe simítjuk. Szórunk a tésztára egy kevés zsemlemorzsát, majd rá a felszeletelt rebarbarát, megszórjuk cukorral, és ismét egy kevés zsemlemorzsa, hogy felszívja a majd kisülő nedvességet, és ne ázzon el a tészta. Ráborítjuk a másik kinyújtott tésztát, megszurkáljuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Még forrón bőven megszórjuk porcukorral.
A tészta receptje Anyukámtól származik, ő ezt használja például az almás és túrós béleshez is.