Nemrégiben a Balaton-felvidéken töltöttünk pár napot. Szeretem ezt a vidéket, mert mindig kikapcsol, egy csapásra megszűnik a kapkodó városi lét, helyette jön a nyugalom, és vele a nagy beszélgetések a barátokkal, borozgatás, finom ételek. Ezt a túrós süteményt is itt kóstoltuk először, és amellett, hogy nagyon finom, az elkészítése is pofonegyszerű, mint ahogy a neve is mutatja.
Hozzávalók:
Tésztához: 250 g liszt, 50 g búzadara, 1 sütőpor, 200g cukor, 5-5 dkg puha vaj, 300 ml tej, 3 tojás
Töltelékhez: 500 g túró, 2 ek vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja
Egy kb. 20X30-as tepsit alaposan kikenek 5 dkg vajjal. A lisztet, búzadarát, sütőport összekeverem a cukorral, és a keverék felét a vajazott tepsibe szórom. Erre kerül a töltelék, amihez a túrót összedolgozom a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal (esetleg mazsolával). Egyenletesen elterítem, majd rászórom a maradék lisztes keveréket. A tojást felverem, hozzáöntöm a tejet, alaposan elkeverem, és szépen rácsurgatom a lisztre. Fontos, hogy mindenhova kerüljön belőle, így nem lesz száraz a tésztánk. A tetejét megszurkálom, és meglocsolom a maradék 5 dkg olvasztott vajjal. Lehetőleg ebből is mindenhova jusson. Előmelegített 175 fokos sütőben 25-30 percig sütöm. A végeredmény egy nagyon finom, érdekes textúrájú túrós süti.