Még tart a medvehagyma szezon, tele van vele a piac, az erdő, a kert... De vigyázat, nem lehet elégszer mondani, hogy a szabadban szedett medvehagymát kétszer is ellenőrizzük, mert a levele nagyon hasonló a gyöngyvirágéhoz, ami viszont mérgező! Szóval én a jól bevált piacot ajánlom, de még így is minden levelet egyenként ellenőrzök. A medvehagymának jellegzetes fokhagyma illata van, innen könnyen felismerhető.
Most pogácsát készítettem belőle. A recept Anyukámtól származik, ő mindig így készíti. Tulajdonképpen ez egy alaprecept, bármivel variálhatjuk.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 1 dl tej, 1 kisebb csokor medvehagyma.
A tetejére: 1 egész tojás, reszelt sajt.
Elkészítés: Az 1 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Egy nagy tálban elmorzsoljuk a lisztet, és a sót a margarinnal. Hozzáöntjük az élesztős tejet, a tejfölt és a két tojássárgáját, majd alaposan összedolgozzuk. A legvégén gyúrjuk bele a medvehagymát, amit előzőleg alaposan megtisztítottunk, és apróra vágtunk. Letakarva langyos helyen 1 órán át pihentetjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, éles késsel bevagdossuk, hogy sütés közben szép teteje legyen, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A leeső részeket újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, tetejüket megkenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített 190 fokos sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.