A Pintereseten láttam ezt a nagyon jópofa keksz formázást. Én most kakaós tésztából készítettem el, de természetesen más alappal is működik. A keksz finom ropogós, omlós, olyan jó kis rágcsálható. Ebből a mennyiségből nekem négy nagy gáztepsinyi lett. Az adag felezhető, de fagyasztható is, így a következő alkalommal elég csak kivenni a mélyhűtőből, hagyni, hogy szobahőmérsékleten felengedjen, és formázhatjuk is :)
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 33 dkg margarin, 16 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojássárgája, 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan), csipet só.
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal.
Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, a két tojássárgáját, csipet sót, kakaóport, majd jó alaposan összegyúrjuk.
Két részre szedjük a könnyebb kezelhetőség miatt. A tésztákat egyenként vékonyra (kb fél cm-esre) kinyújtjuk, majd egy 4 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a kekszeket.
Ezután jöhet a keksz mintázása. Mindegyik kiszaggatott kekszre nyomunk egy kört egy 2-3 cm-es kiszúróval. Ha nincs, akkor egy műanyag kupak is megfelel, lényeg, hogy kisebb legyen, mint amivel szaggattunk. Ezután hurkapálcával 2-2 lyukat szúrunk a kekszekre.
Sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk őket. Előmelegített 180 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük a kekszeket. Tepsiben hagyjuk kihűlni, majd dobozokba rakosgatjuk.