Hamarosan itt van az év legszebb időszaka! Én ilyenkor mindig írok egy listát, hogy mikkel szeretném elkápráztatni a családot. Ha újdonságról van szó, előtte mindenképpen rendezek egy próbasütést. Ez a mai keksz is emiatt készült. Na meg persze azért, mert szeretjük, ha tele van a kekszes doboz :) Jelentem, a vizsgán átment, nagyon finom lett, nem győztük ropogtatni. A kukoricaliszt adja a ropogós állagát, íze a citromhéjtól lesz teljes.
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 15 dkg kukoricaliszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 csipet só, 25 dkg margarin, 20 dkg cukor, 1 egész tojás, 4 evőkanál tej, 1 megmosott citrom reszelt héja, 10 dkg aszalt vörös áfonya.
Elkészítés:
Egy közepes tálban elkeverjük a lisztet, kukoricalisztet, sütőport, cukrot és a sót.
Belekockázzuk a margarint, elmorzsoljuk a lisztes keverékkel.
Hozzáütjük a tojást, beleöntjük a kimért tejet, citromhéjat, végül az aszalt áfonyát, majd az egészet sima tésztává gyúrjuk. Alufóliába csomagolva 20 percre a hűtőbe tesszük pihentetni.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Elővesszük a hűtőből a tésztát, kétfelé vesszük, így könnyebb vele dolgozni. Lisztezett deszkán egyenként fél cm vastagságúra nyújtjuk őket, és különböző alakzatokat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket, majd az előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a széle már kicsit barnul, de a közepe még enyhén aranybarna. Rácsra téve kihűtjük, majd dobozokba rakosgatjuk.