A Meyer citrom... Sokáig csak olvastam róla. Mindenki ódákat zengett erről a fajtáról, de látni nem láttam sehol. Aztán egyszer csak a közelünkben lévő boltban észrevettem a citromok között, és rögtön fel is tankoltam belőle. Kicsit narancsos színű, simább felületű, aromás illatú. Az íze nem annyira intenzív, mint a citromé, sőt kicsit narancsos is. Állítólag a narancs és a citrom keresztezéséből jött létre, ezért ez a nagy hasonlóság. Mindenesetre nekem bejött, csak kár, hogy úgy kell vadászni rá :)
Ezt a citromkrémes pitét készítettem belőle. Omlós tészta, fanyar citromos krém. Nagyon jó lett :) Természetesen sima citrommal is működik.
Hozzávalók (18 cm-es tortához):
Tészta: 12,5 dkg vaj, 6,5 dkg cukor, 12,5 dkg liszt, csipet só.
Citromkrém: 2 Meyer citrom, 2 egész tojás, 20 dkg cukor, 3 evőkanál liszt, csipet só.
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sóval, cukorral, majd hozzákockázzuk a hideg vajat. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Lisztezett deszkán fél cm vastagra kinyújtjuk, majd egy 18 cm átmérőjű sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk.
Előmelegített 180 fokos sütőban 15-20 percig sütjük, majd félre tesszük hűlni. A sütő hőmérsékletét visszavesszük 165-170 fokra.
Amíg hűl, elkészítjük a krémet. Ehhez a tojásokat habosra keverjük a cukorral és a liszttel, majd a végén hozzáadjuk a Meyer citrom levét, és ezzel is alaposan elkeverjük.
Ha langyosra hűlt a tészta, ráöntjük a krémet, és visszatoljuk a sütőbe. Tovább sütjük úgy körülbelül 30 percig, illetve addig, amíg a krém a tetején ujjunkkal megnyomva már nem tűnik nyersnek, de még kissé remegős. Ekkor kivesszük a sütőből, és félretesszük hűlni. Ha kihűlt, óvatosan tortatálra, tányérra tesszük, porcukorral meghintve tálaljuk.