HTML

Rozmaringeső

"Egy igazán krémes csokitorta sokat ad sok embernek, nekem is" (Audrey Hepburn) Szeretek sütni, főzni, és persze nagyokat enni. Az utóbbival a kis családomban mindenki így van, így míg ők boldogan falatoznak, én bezsebelhetem az elismeréseket. Kedvelem a hagyományos ízeket, szeretek régi recepteket kipróbálni, de új ízekkel is szívesen kísérletezek.

Friss topikok

  • Rozmaringeső: @Nanenáné: Ízlések és pofonok. Lehet sokaknak ez a véleménye, de nem biztos, hogy el kellene venni... (2016.03.19. 18:19) Kakaós csiga másképp
  • világevő: És még egészen másra is jó a (Meyer-)citrom! vilagevo.blog.hu/2015/01/10/a_tel_legjobb_kajaja_chil... (2015.01.11. 10:01) Meyer citromos pite
  • Rozmaringeső: Köszönöm! Küldöm a szilvalekvárosat ;) (2015.01.05. 14:06) Töltött kalácsmuffin
  • Rozmaringeső: Szia. Igen, a 2 dl-es kis joghurt kell bele; és a fagyiskanalas szaggatás jó ötlet, én is ki fogom... (2014.10.04. 13:06) Amerikai fánk
  • karlmax: Jól néz ki. Biztos finom is. Én most rákaptam újra a drazséra, a Dunakavicsra. Fiatalkorom idézi :... (2014.07.25. 10:14) Mogyoróvajas-csokis keksz

Naptár

július 2017
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

2015.01.10. 13:50 Rozmaringeső

Meyer citromos pite

Címkék: pite omlós tészta Meyer citrom

A Meyer citrom... Sokáig csak olvastam róla. Mindenki ódákat zengett erről a fajtáról, de látni nem láttam sehol. Aztán egyszer csak a közelünkben lévő boltban észrevettem a citromok között, és rögtön fel is tankoltam belőle. Kicsit narancsos színű, simább felületű, aromás illatú. Az íze nem annyira intenzív, mint a citromé, sőt kicsit narancsos is. Állítólag a narancs és a citrom keresztezéséből jött létre, ezért ez a nagy hasonlóság. Mindenesetre nekem bejött, csak kár, hogy úgy kell vadászni rá :)

Ezt a citromkrémes pitét készítettem belőle. Omlós tészta, fanyar citromos krém. Nagyon jó lett :) Természetesen sima citrommal is működik.

004_1.JPG

001_1.JPG

Hozzávalók (18 cm-es tortához):

Tészta: 12,5 dkg vaj, 6,5 dkg cukor, 12,5 dkg liszt, csipet só.

Citromkrém: 2 Meyer citrom, 2 egész tojás, 20 dkg cukor, 3 evőkanál liszt, csipet só.

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sóval, cukorral, majd hozzákockázzuk a hideg vajat. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Lisztezett deszkán fél cm vastagra kinyújtjuk, majd egy 18 cm átmérőjű sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk.

Előmelegített 180 fokos sütőban 15-20 percig sütjük, majd félre tesszük hűlni. A sütő hőmérsékletét visszavesszük 165-170 fokra.

Amíg hűl, elkészítjük a krémet. Ehhez a tojásokat habosra keverjük a cukorral és a liszttel, majd a végén hozzáadjuk a Meyer citrom levét, és ezzel is alaposan elkeverjük.

Ha langyosra hűlt a tészta, ráöntjük a krémet, és visszatoljuk a sütőbe. Tovább sütjük úgy körülbelül 30 percig, illetve addig, amíg a krém a tetején ujjunkkal megnyomva már nem tűnik nyersnek, de még kissé remegős. Ekkor kivesszük a sütőből, és félretesszük hűlni. Ha kihűlt, óvatosan tortatálra, tányérra tesszük, porcukorral meghintve tálaljuk.

008.JPG

013_5.JPG

 

 

 

 

 

1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

http://rozmaringeso.blog.hu/api/trackback/id/tr47058591

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A tél legjobb kajája - chilis - karamellizált citromos spagetti 2015.01.11. 10:00:22

Persze nem csak télen fantasztikus - és meghökkentő - hanem bármikor, de ilyenkor ráadásul kifejezetten olcsó is a citrom, szóval végképp érdemes kipróbálni. A recept alapja Melissa Clarktól származik (NYTimes) Elsőre talán meglepően hangzik,de m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.