Lemon curd, az angolok nagy kedvence. Felhasználása nagyon sokrétű. Használhatjuk sütemények töltelékeként, palacsintába, gofrira, kekszek mártogatásához, vagy csak úgy kanalazgatni. Gasztroajándékként is tökéletes, de arra figyeljünk, hogy a tojás miatt hűtőben csak 1-2 hétig tartható el! Ez éppen Meyer citromból készült, de készíthető sima citromból is és narancsból is.
Hozzávalók:
2 egész tojás, 10 dkg cukor, 3 citrom leve (1,5 dl), 1 teáskanál kukoricakeményítő, 5 dkg vaj.
Elkészítés:
Mivel a krém, gőz felett készül, ezért felteszünk egy lábasban vizet melegedni.
Egy hőálló tálban elkeverjük a tojásokat a cukorral, keményítővel, majd a gőz felett habverővel addig verjük, míg a cukor teljesen elolvad, és a tojás elkezd habosodni.
Ezután a citromok levét folyamatos keverés mellett hozzáadjuk, majd továbbra is folyamatos keverés mellett megvárjuk, míg elkezd besűrűsödni.
Levesszük a tűzről, még forrón hozzáadjuk a felkockázott vajat, majd kis üvegekbe töltjük. Ha teljesen kihűlt, hűtőben 1-2 hétig simán eltartható.