Ez az aktuális kedvencünk. Igazi íz-orgia! A lágy vaníliás sajtkrém a sós karamell szósszal... Nagy finom! Nem kell megijedni, a szósz sótartalma éppen csak kiemeli a karamell ízét, ad neki egy pluszt.
Hozzávalók:
Tészta: 20 dkg liszt, 8 dkg cukor, 10 dkg vaj, 1 egész tojás, késhegynyi sütőpor, csipet só.
Sajtkrém: 50 dkg krémsajt, 12,5 dkg tejföl, 4 egész tojás, 8-10 evőkanál cukor, 1 citrom reszelt héja, csipet só.
Sós karamell szósz: 10 dkg cukor, 2 nagy csipet só, fél dl tejszín, 2 dkg vaj.
Elkészítés:
Egy tálban elkeverjük a lisztet a cukorral, sóval, sütőporral. Beledaraboljuk a vajat, majd az egészet elmorzsoljuk. Végül beledolgozzuk a tojást is. A tésztából gombócot formázunk, majd folpackkal letakarva 20 percre hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a sajtkrémet. Ehhez egy nagyobb tálba kimérjük a krémsajtot és a tejfölt. Beleszórjuk a cukrot, csipet sót, beleütjük a tojásokat, majd az egészet simára keverjük. Reszelt citromhéjjal ízesítjük.
Sütőpapírral kibélelünk egy 22 cm-es tortaformát. A hűtőből kivett tésztát lisztezett deszkán egy kb 26-28 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, majd a formába igazítjuk. Az a lényeg, hogy körben a forma széleinél is legyen tészta.
A krémet ráöntjük a tésztára, majd előmelegített 175 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnulna, félidőben lazán takarjuk le alufóliával.
Amíg sül, elkészítjük a sós karamell szószt. Ehhez egy lábasba szórjuk a cukrot, amit lassú tűzön karamellizálunk. Ha szép aranybarna színű, állandó keverés mellett hozzáadjuk a felkockázott vajat, majd lassan, szintén állandó keverés mellett hozzáöntjük a tejszínt is. Két csipet sóval ízesítjük, majd az egészet összeforraljuk.
A kihűlt tortát a karamellszósszal tálaljuk.