HTML

Rozmaringeső

"Egy igazán krémes csokitorta sokat ad sok embernek, nekem is" (Audrey Hepburn) Szeretek sütni, főzni, és persze nagyokat enni. Az utóbbival a kis családomban mindenki így van, így míg ők boldogan falatoznak, én bezsebelhetem az elismeréseket. Kedvelem a hagyományos ízeket, szeretek régi recepteket kipróbálni, de új ízekkel is szívesen kísérletezek.

Friss topikok

  • Rozmaringeső: @Nanenáné: Ízlések és pofonok. Lehet sokaknak ez a véleménye, de nem biztos, hogy el kellene venni... (2016.03.19. 18:19) Kakaós csiga másképp
  • világevő: És még egészen másra is jó a (Meyer-)citrom! vilagevo.blog.hu/2015/01/10/a_tel_legjobb_kajaja_chil... (2015.01.11. 10:01) Meyer citromos pite
  • Rozmaringeső: Köszönöm! Küldöm a szilvalekvárosat ;) (2015.01.05. 14:06) Töltött kalácsmuffin
  • Rozmaringeső: Szia. Igen, a 2 dl-es kis joghurt kell bele; és a fagyiskanalas szaggatás jó ötlet, én is ki fogom... (2014.10.04. 13:06) Amerikai fánk
  • karlmax: Jól néz ki. Biztos finom is. Én most rákaptam újra a drazséra, a Dunakavicsra. Fiatalkorom idézi :... (2014.07.25. 10:14) Mogyoróvajas-csokis keksz

Naptár

november 2017
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

2016.01.10. 16:58 Rozmaringeső

Meyer citromos csigák

Címkék: csiga citrom kelt tészta Meyer citrom

Az idei év első bejegyzése :) Ezúton is kívánok mindenkinek nagyon boldog új évet! Mi mással is kezdhetnénk, mint egy meyer citromos finomsággal! Nálunk a szupermarket ismét megtelt ezzel a citrommal, amit vagy a hagyományos citrom közé vegyítve találhatunk, vagy olyan is előfordult, hogy csak meyer citromot árultak 'rendes' citrom áron. Minden évben ilyenkor január-februárban lehet rábukkanni, csak szemfülesnek kell lennünk. És hogy miért is olyan különleges a meyer citrom? Egyrészt a külseje is teljesen más. Míg a rendes citrom héja citromsárga és rücskösebb felületű, addig a meyer citrom inkább halvány narancssárga, simább felületű, már majdhogynem narancsra hasonlító. A héja sokkal vékonyabb, mint hagyományos társainak, és sokkal lédúsabb is. És az íze? Nem annyira savanyú, mint a citrom, inkább fűszeresebb, kicsit a narancs ízére hasonlító, mintha tényleg a narancs és a citrom keveréke lenne.

Egy különleges ízvilágú kelt csigát készítettem belőle. Puha élesztős tészta, megtöltve egy vajas, meyer citromos krémmel, mindez csigába tekerve, majd sülés után nyakonöntve egy citromos mázzal, amitől még intenzívebb lesz az íze. Nem zavaróan citromos, csak éppenhogy. Szerintem nagyon finom :)

p1103897.JPG

Hozzávalók (10-13 db-hoz):

Tészta: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, 2-2,5 dl tej, csipet só, 6 dkg olvasztott vaj, 1 egész tojás.

Töltelék: 18 dkg porcukor, csipet só, 4 dkg puha vaj, 2 meyer citrom reszelt héja, 3 evőkanál frissen facsart citromlé.

Elkészítés:

A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, majd félretesszük, hogy felfusson az.

A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a tejes élesztőt, a maradék 1 evőkanál cukrot, csipet sót, 1 tojást, majd az egészet lazán összegyúrjuk. Amikor már valamennyire összeállt a tészta, hozzáöntjük az olvasztott vajat, majd a tésztát alaposan kidolgozzuk. Konyharuhával letakarva félretesszük, duplájára kelesztjük.

Amíg a tészta kel, kikeverjük a krémet. Egy tálban habosra keverjük a porcukrot a puha vajjal, csipet sóval, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, valamint  citromlevet, amivel simára keverjük a krémet.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, körülbelül fél cm vastagságú lappá nyújtjuk, majd megkenjük a krém 3/4 részével (a többit félretesszük sülés utánra). Szorosan feltekerjük, majd 1-1,5 ujjnyi szeletekre vágjuk. Egy 22 cm átmérőjű tortaformába sütőpapírt rakunk, majd a csigákat szorosan, körbe.körbe belerakosgatjuk.Előmelegített 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt  szép aranybarnára sütjük.

Ha megsültek, kicsit hagyjuk hűlni, majd minden csiga tetejére kenünk egy kevés krémet. Langyosan a legfinomabb!

p1103893.JPG

Már a Facebookon is megtaláltok!

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://rozmaringeso.blog.hu/api/trackback/id/tr498258656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.