"- Mi legyen a vacsora? - Virsli!!!"
Mikor ez a válasz egy héten többször is elhangzik a nagyobbik lányomtól, aki odavan a virsliért, akkor előtör belőlem a kreatív énem. Ha virsli, akkor hát legyen: egyik nap virslisaláta, aztán sült virsli tükörtojással... aztán ez a virslis kifli. Nagyon finom, és Neki is ízlett. És ez a lényeg! Egyébként a tésztája nagyon jó, legközelebb biztos kipróbálom zsemlének és kiflinek is.
Hozzávalók: 3 dl tej, 1 kávéskanál cukor, 2,5 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 1 kiskanál só, 1,5 dl olaj.
Töltelékhez: 6 db virsli
Kenéshez: 1 egész tojás
Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, a cukrot belekeverjük, az élesztőt belemorzsoljuk, kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet egy tálban a sóval összeforgatjuk, azután a tejes élesztővel és az olajjal jól bedagasztjuk. Akkor jó, ha könnyű, az edény falától elváló tészta lesz belőle. Letakarjuk és kb. 50 perc alatt duplájára kelesztjük.
Ezután 3 kis cipót formálunk belőle, amiket lisztezett deszkán kb. 20 cm átmérőjű kerek lapokká nyújtjuk, majd mindegyiket 8-8 részre vágjuk. A virsliket 4-4 darabra vágjuk. Minden kis tészta-háromszög szélesebbik oldalára 1-1 virslidarabot rakunk, és egyenként a tészták csúcsa felé felcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. A tetejüket felvert tojással megkenjük, majd előmelegített 190 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.