Évek óta ez a recept a nyerő, ha kakaós csigáról van szó. Belül finom puha, kívül ropogós. Mindig próbálok kis gyerekkézbe illeszkedő csigákat készíteni, hogy könnyebben ők is könnyen boldoguljanak vele. Amikor délután kisült, még frissen elfogyott a fele, a többit pedig megmenekítettem holnap reggelire :)
Hozzávalók:
Tészta: 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 3 evőkanál cukor, 1 egész tojás, 1 tojássárgája, 8 dkg olvasztott vaj, csipet só.
Töltelék: 5 dkg olvasztott vaj, kakaópor, cukor ízlés szerint.
Locsoláshoz: 1 csésze forró tej, 1 vaníliás cukor.
Elkészítés:
A langyos tejbe rakunk egy evőkanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük, hogy felfusson.
A lisztet beleszórjuk egy nagyobb tálba, majd hozzáadjuk a maradék 2 evőkanálnyi cukrot, csipet sót, egész tojást, tojássárgáját, hozzáadjuk az élesztős tejet, majd a legvégén az olvasztott vajat, és az egészet alaposan összegyúrjuk, bedagasztjuk.
Ha szép sima felületű a tésztánk, konyharuhával letakarva félretesszük és 30 perc alatt duplájára kelesztjük.
Ha szépen megkelt, finoman átgyúrjuk, majd 3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk a kakaópor és cukor keverékével, majd szorosan feltekerjük. Éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, majd előmelegített 190 fokos sütőben szép aranybarnára sütjük.
Ha megsült, még forrón meglocsoljuk 1 csésze forró vaníliás cukros tejjel.
Már a Facebookon is megtaláltok!