Na, ezzel lenyűgözhetjük a családot! Nem kell megijedni, egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik :) Finom vaníliás, kakaós foszlós kalács reggelire egy pohár tejeskávé vagy kakaó mellé - tökéletes indítása a napnak.
Hozzávalók (2 rúdhoz):
60 dkg liszt, 3 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 3 evőkanál cukor, csipet só, 2 evőkanál vaj, 1 egész tojás, 3 evőkanál kakaópor, a kenéshez 1 tojássárgája.
Elkészítés:
A langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet egy tálba öntjük, hozzákeverjük a maradék 2 evőkanál cukrot, csipet sót, beleöntjük a tejes élesztőt, majd elkezdjük összedolgozni. Ha nagyjából összeállt, hozzáütjük a tojást, majd a legvégén a vajat is beledolgozzuk. Ha készen vagyunk, a tésztát kétfelé szedjük, az egyik feléhez hozzágyúrjuk a kakaóport.
A két tésztát letakarva duplájára kelesztjük.
Ha megkeltek, mindkettőt megfelezzük, így lesz két sima, és két kakaós tésztánk.
Következik az összeállítás. Ujjnyi vastagságúra téglalappá kinyújtunk egy sima tésztadarabot, ráteszünk egy ugyanolyan nagyságúra kinyújtott kakaós lapot, majd szorosan feltekerjük. Ezt megcsináljuk a másik adag tésztával is.
A két rudat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, majd ismét kelesztjük 20-30 percet.
Ha megkeltek, a tetejüket megkenjük a tojássárgájával, és előmelegített 180-200 fokos sütőben 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
A Facebookon is megtaláltok, keressetek bátran :)