Ismét egy keksz, méghozzá nem is akármilyen. Régóta szemezgetek biscottival, ami egy olasz, ropogós kétszersült. Különféle fűszerezéssel, diófélékkel megbolondítva készítik, és desszertborba, kávéba mártogatva fogyasztják, de kakaóval, teával is nagyon finom. Én egy datolyás kardamomos változatot készítettem, és azt hiszem, nem utoljára. A recept a Stahl Magazin Téli édességek különszámában jelent meg.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 teáskanál őrölt kardamom, 1,5 teáskanál sütőpor, 1 csipet só, 10 dkg magozott datolya, 10 dkg puha vaj, 25 dkg cukor, 1 narancs reszelt héja, 3 evőkanál fehérbor, 2 tojás.
A sütőt 175 fokra előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk egy 30X40 cm-es tepsit. A lisztet, kardamomot, sütőport, sót összevegyítjük; a datolyát felnegyedeljük. A vajat, cukrot, narancshéjat, bort egy nagy tálban alaposan összedolgozzuk, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, aztán apránként a lisztet is hozzákeverjük. Végül a datolyát is hozzáadjuk, és az egészet alaposan összedolgozzuk. A puha, ragacsos tésztából 4 cm széles, a tepsinkbe beférő hurkákat formázunk, majd a tepsire rakjuk, egymástól 10 cm-re, a tepsi széleitől pedig 4-4 cm-re. A sütemények tetejét 1-1,5 cm-enként bevagdossuk, hogy sütés után könnyebben tudjuk szeletelni, aztán 25 percig sütjük őket. Mikor kész, tepsistül rácsra tesszük, 30 percig hagyjuk hűlni, majd a vágási vonalak mentén felszeleteljük őket. Minden egyes szeletet visszafektetünk a tepsibe, és oldalanként 10-10 percig sütjük őket. Ha megsültek, hagyjuk őket kihűlni, majd fémdobozba rakosgatjuk a kekszeinket.