Stahl Judit receptjeit nagyon szeretem. Kipróbált ételek, érthető leírással, amik elkészítésével tuti nem vallunk szégyent. A Végre otthon című könyvét lapozgatva akadtam rá erre a finom kiflire, amit azon nyomban ki kellett próbálnom. A fiúk is örültek, mert aznap meccs volt, és kiválóan ment a sörhöz. Azóta többször készítettem már, azt hiszem, bekerült a nagy kedvencek közé.
Hozzávalók:
Tészta: 1 dl tej, 5 dkg olvasztott vaj, 2,5 dl langyos víz, 1 tasak élesztő, 1 teáskanál cukor, 50 dkg liszt, 1 evőkanál só, frissen őrölt bors.
Töltelék: 2-3 gerezd fokhagyma, 10 dkg magozott olajbogyó, 20 dkg vaj.
A kiflik tetejére: 1 tojás.
A tésztához a tejet meglangyosítjuk, a cukrot hozzáadva felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet egy nagyobb tálban összekeverjük a sóval, borssal, beleöntjük az olvasztott vajat, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a langyos vizet. Jól kidolgozzuk, majd langyos helyen, letakarva 1 órán át kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket, amihez az olajbogyót, fokhagymát apróra vágjuk, majd összekeverjük a vajjal. Ha megkelt a tésztánk, lisztezett deszkán 30 cm-es körlappá nyújtjuk, rákenjük a tölteléket. Ezután 12 cikkre vágjuk a tésztát. A cikkeket egyenként a vastagabb oldalukról indítva szorosan feltekerjük, kicsit meghajlítjuk, hogy csinos kis kifliket kapjunk. Sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk, megkenjük őket a kissé felvert tojással, és 180 fokos sütőben 35 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
A tölteléket remekül lehet variálni. Érdemes kipróbálni a sonkás-fokhagymás, vagy a medvehagymás tölteléket is, nagyon finomak.