Ehhez a kenyérhez nem kell nagy tudomány. Este bekeverjük, éjjel pihen, reggel sütjük. Rusztikus, ropogós külső, puha finom bélzet. Ellenállhatatlan. Sokáig szemeztem vele, míg végül elkészítettem, de már tudom, hogy nem először sütöttem így a kenyerünket. Én ezt a receptet vettem alapul.
Hozzávalók: 50 dkg liszt ( lehet BL55, de a BL80 kenyérliszt még jobb), 4 dl langyos víz, 2 dkg élesztő, 1-2 teáskanál só, 1 kiskanál cukor.
Elkészítés:
A hozzávalókat egy magasabb falú tálban fakanállal lazán összekeverjük. Nem kell kidolgozni, csak éppenhogy összekeveredjenek az alapanyagok. Ilyenkor az állaga egy sűrűbb galuskatésztához hasonlítható. Konyharuhával letakarjuk és a konyhapulton hagyjuk pihenni 10-12 órán át. Mielőtt konyharuhával letakarom, teszek a tálra papírtörlőt is, nehogy véletlen a konyharuhám ragadjon a tésztába.
Másnap, vagy a pihentetési idő lejártával egy erősen lisztezett deszkára borítjuk, és enyhén átdolgozzuk, majd egy sütőpapírral bélelt kerek jénaiba tesszük. A sütőt 230 fokra kapcsoljuk. A jénai tetejét alaposan megspricceljük vízzel, majd lefedjük vele a tésztát. Mehet be a sütőbe, ahol 40-45 perc alatt sül szép ropogósra, pirosra. Amikor éppen egy kis színt kap a kenyér, a jénai tetejét leveszem,és a kenyeret kicsit megspriccelve visszateszem a sütőbe, hogy így süljön készre.Ha megsült, egy rácsra tesszük hűlni.