Az idei utolsó sütőtökös finomság. De ez nagyon jó lett! Fűszeres, sült tökkel dúsított tészta, fahéjas töltelék, és a mesés karamellszósz, ami nélkül nem lenne igazi. Nagyon finom, próbáljátok ki!
Hozzávalók:
Tészta: 60 dkg liszt, 2 dl langyos tej, 2,5 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 5 dkg olvasztott vaj, 24 dkg sült sütőtök püré, 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál őrölt kardamom, 1 csipet só.
Töltelék: 4-5 evőkanál barna cukor, 1-2 teáskanál fahéj, 5 dkg olvasztott vaj.
Karamellszósz: 10 dkg cukor, 1 dl tejszín, 2 dkg vaj.
Elkészítés:
A langyos tejbe teszünk egy csipet cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson.
Közben egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, belekeverjük a cukrot, sót, fűszereket. Hozzáadjuk a sütőtök pürét, a felfutott élesztős tejet és az egészet összedolgozzuk. Sok lisztet felvesz, ha szükséges, tehetünk még bele.
Amikor már összeállt a tészta, hozzáöntjük az olvasztott vajat, majd azt is alaposan beledolgozzuk.
Akkor vagyunk készen, ha szép egyenletes, fényes felületű tésztát kapunk. Ha ilyen, akkor konyharuhával letakarjuk, és szobahőmérsékleten 40-50 perc alatt duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, majd ujjnyi vastagságú téglalapot nyújtunk belőle.
Megkenjük az olvasztott vajjal, egyenletesen rászórjuk a fahéjjal elkevert barna cukrot. Jó szorosan feltekerjük, és éles késsel kb 1 cm-es szeleteket vágunk belőle. A szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, és előmelegített 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha kész, tepsiben hagyjuk kicsit hűlni. Addig elkészítjük a karamellszószt.
A szószhoz a cukrot egy edénybe karamellizáljuk. Ha teljesen felolvadt, óvatosan hozzáönjük a kicsit felforrósított tejszínt, és lassú tűzön hagyjuk, hogy összeolvadjanak. A legvégén belekeverjük a vajat, kicsit ezzel is összerotyogtatjuk.
A szószból 1-1 evőkanálnyit locsolunk mindegyik csigára.
Ha kihűlt, ehetjük. Édes, ragacsos, finom :)