Mindig vannak aktuális kedvenceim, amiknek variációit gyakran készítem egymás után. Van, amikor kelt tésztákat sütök, van amikor csak sósakat, máskor éppen csak édeseket, krémeseket, de azt hiszem, legtöbbször kekszeket gyártok. Nagyon szeretem csak úgy rágcsálgatni olvasás közben, filmnézés közben, a munkahelyemre is gyakran vittem magammal. Szeretem minden fajtáját, legyen az csokis, vaníliás, citromos, fahéjas, egzotikus fűszerezésű, bármilyen. Ez itt épp egy aktuális nagy kedvencem, egy fahéjas. Hamar elkészül és isteni finom.
Hozzávalók: 10 dkg olvasztott vaj, 20 dkg kristálycukor, 10 dkg barnacukor, 2 tojás, 2 teáskanál vaníliaaroma, 1 teáskanál fahéj, 2 teáskanál sütőpor, 1 csipet só, 30 dkg liszt.
Tésztagolyó bevonásához: 5 dkg cukor, 1 teáskanál fahéj
A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a kétféle cukrot, a tojásokat, vaníliát, fahéjat, sütőport, sót, majd alaposan összekeverjük. Részletekben beleszórjuk a lisztet, majd fél órára hűtőbe tesszük. A pihentetés után kézzel dió nagyságú golyókat formálunk belőle, majd egyenként megforgatjuk a cukros fahéjas keverékben. Sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk egymástól 6-7 cm távolságra, majd lisztezett villával lelapogatjuk őket, hogy szép mintát kapjanak. Előmelegített sütőben 15 perc alatt aranyszínűre sütjük őket. Ha kész, 2 percig hagyjuk őket hűlni a tepsiben, mielőtt kiszedegetjük őket. Fémdobozokba rakosgatjuk. Ebből a mennyiségből kb 40 db kekszünk lesz.