Rozmaringeső

Meyer citromos csigák

Meyer citromos csigák

Az idei év első bejegyzése :) Ezúton is kívánok mindenkinek nagyon boldog új évet! Mi mással is kezdhetnénk, mint egy meyer citromos finomsággal! Nálunk a szupermarket ismét megtelt ezzel a citrommal, amit vagy a hagyományos citrom közé vegyítve találhatunk, vagy olyan is előfordult, hogy csak meyer citromot árultak 'rendes' citrom áron. Minden évben ilyenkor január-februárban lehet rábukkanni, csak szemfülesnek kell lennünk. És hogy miért is olyan különleges a meyer citrom? Egyrészt a külseje is teljesen más. Míg a rendes citrom héja citromsárga és rücskösebb felületű, addig a meyer citrom inkább halvány narancssárga, simább felületű, már majdhogynem narancsra hasonlító. A héja sokkal vékonyabb, mint hagyományos társainak, és sokkal lédúsabb is. És az íze? Nem annyira savanyú, mint a citrom, inkább fűszeresebb, kicsit a narancs ízére hasonlító, mintha tényleg a narancs és a citrom keveréke lenne.

Egy különleges ízvilágú kelt csigát készítettem belőle. Puha élesztős tészta, megtöltve egy vajas, meyer citromos krémmel, mindez csigába tekerve, majd sülés után nyakonöntve egy citromos mázzal, amitől még intenzívebb lesz az íze. Nem zavaróan citromos, csak éppenhogy. Szerintem nagyon finom :)

p1103897.JPG

Hozzávalók (10-13 db-hoz):

Tészta: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, 2-2,5 dl tej, csipet só, 6 dkg olvasztott vaj, 1 egész tojás.

Töltelék: 18 dkg porcukor, csipet só, 4 dkg puha vaj, 2 meyer citrom reszelt héja, 3 evőkanál frissen facsart citromlé.

Elkészítés:

A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, majd félretesszük, hogy felfusson az.

A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a tejes élesztőt, a maradék 1 evőkanál cukrot, csipet sót, 1 tojást, majd az egészet lazán összegyúrjuk. Amikor már valamennyire összeállt a tészta, hozzáöntjük az olvasztott vajat, majd a tésztát alaposan kidolgozzuk. Konyharuhával letakarva félretesszük, duplájára kelesztjük.

Amíg a tészta kel, kikeverjük a krémet. Egy tálban habosra keverjük a porcukrot a puha vajjal, csipet sóval, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, valamint  citromlevet, amivel simára keverjük a krémet.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, körülbelül fél cm vastagságú lappá nyújtjuk, majd megkenjük a krém 3/4 részével (a többit félretesszük sülés utánra). Szorosan feltekerjük, majd 1-1,5 ujjnyi szeletekre vágjuk. Egy 22 cm átmérőjű tortaformába sütőpapírt rakunk, majd a csigákat szorosan, körbe.körbe belerakosgatjuk.Előmelegített 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt  szép aranybarnára sütjük.

Ha megsültek, kicsit hagyjuk hűlni, majd minden csiga tetejére kenünk egy kevés krémet. Langyosan a legfinomabb!

p1103893.JPG

Már a Facebookon is megtaláltok!

 

 

 

Szólj hozzá! csiga citrom kelt tészta Meyer citrom Tovább
Meyer citromos csigák Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Szilvalekváros csiga Szilvalekváros csiga
  • Brownie falatok sós karamellel Brownie falatok sós karamellel
  • Húsvéti almás répás muffin Húsvéti almás répás muffin
  • Whoopie pie Whoopie pie
  • Citromkrém - lemon curd Citromkrém - lemon curd

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringeso.blog.hu/api/trackback/id/tr918258656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Facebook

Rozmaringeső

"Egy igazán krémes csokitorta sokat ad sok embernek, nekem is" (Audrey Hepburn) Szeretek sütni, főzni, és persze nagyokat enni. Az utóbbival a kis családomban mindenki így van, így míg ők boldogan falatoznak, én bezsebelhetem az elismeréseket. Kedvelem a hagyományos ízeket, szeretek régi recepteket kipróbálni, de új ízekkel is szívesen kísérletezek.

Keresés

Friss topikok

  • Rozmaringeső: Örülök, ha ízlett :) Nálunk is nagy kedvenc a rozmaring ;) (2019.09.20. 13:15) Rozmaringos sült krumpli
  • Rozmaringeső: @Nanenáné: Ízlések és pofonok. Lehet sokaknak ez a véleménye, de nem biztos, hogy el kellene venni... (2016.03.19. 18:19) Kakaós csiga másképp
  • világevő: És még egészen másra is jó a (Meyer-)citrom! vilagevo.blog.hu/2015/01/10/a_tel_legjobb_kajaja_chil... (2015.01.11. 10:01) Meyer citromos pite
  • Rozmaringeső: Köszönöm! Küldöm a szilvalekvárosat ;) (2015.01.05. 14:06) Töltött kalácsmuffin
  • Rozmaringeső: Szia. Igen, a 2 dl-es kis joghurt kell bele; és a fagyiskanalas szaggatás jó ötlet, én is ki fogom... (2014.10.04. 13:06) Amerikai fánk

Naptár

június 2025
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Címkék

áfonya (2) alma (3) babapiskóta (1) banán (2) bögrés (1) cékla (1) chia mag (1) citrom (3) csiga (4) csokoládé (5) dió (6) édes aprósütemény (15) egészséges édesség (4) fahéj (7) fánk (1) gofri (4) gríz (1) gyors édesség (2) gyors vacsora (1) gyümöcs (1) húsvét (3) joghurt (1) juhtúró (1) kakaó (6) kalács (6) karamell (2) keksz (7) kelt tészta (13) kenyér (2) kevert tészta (8) kifli (2) kókusz (2) köret (1) krém (2) krémsajt (2) krumpli (1) leveles tészta (2) mák (2) mascarpone (2) medvehagyma (4) meggy (2) Meyer citrom (3) méz (1) mogyoróvaj (1) muffin (5) nutella (1) olajban sült (1) olajban sültek (1) omlós tészta (2) péksütemény (9) pite (3) pizza (1) pogácsa (4) puding (1) rebarbara (1) répa (1) sajt (3) sajtkrém (1) sós süti (8) sütés nélkül (1) sütőtök (3) szilvalekvár (3) torta (5) túró (7) virsli (2) zabpehely (3) Címkefelhő

Archívum

  • 2016 július (1)
  • 2016 május (2)
  • 2016 március (1)
  • 2016 január (2)
  • 2015 október (1)
  • 2015 augusztus (1)
  • 2015 június (1)
  • 2015 május (1)
  • 2015 április (2)
  • 2015 március (5)
  • 2015 február (2)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

süti beállítások módosítása
Dashboard