Nálunk elkezdődött a húsvéti készülődés. Lassan tojásfestés, menütervezgetés, sonkafőzés, lakásdekorálás... Húsvét reggelire süthetünk ilyen zsemléket. Fűszeres, mazsolás, édes, fényes a teteje. Nagyon finom egy kis vajjal, mézzel, házi lekvárral, hozzá egy pohár tej... Kicsit ugyan munkaigényesebb, de mindenképpen megéri ezzel meglepni a családot!
Hozzávalók (12 darabhoz):
Tészta: 45 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 150 ml tej, 75 ml víz, 1 egész tojás, csipet só, 5 dkg olvasztott vaj, 2 teáskanál fahéj, 10 dkg mazsola, 1 egész tojás a lekenéshez.
Kereszt: 75 g liszt, 2 evőkanál olaj, 5 evőkanál víz.
Édes máz: 3 evőkanál cukor, 4 evőkanál tej.
Elkészítés:
Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, adunk hozzá egy kiskanálnyi cukrot, és félretesszük, hogy felfusson.
Közben egy nagyobb tálba szórjuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, cukrot, fahéjat, összekeverjük.
Hozzáöntjük a felfutott élesztős tejet, langyos vizet, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Mikor már kezd összeállni, hozzáütjük a tojást, beleszórjuk a mazsolát, majd az olvasztott vajat is beleöntjük. A tésztát alaposan kidagasztjuk, majd konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Közben a mintához csomómentesre keverjük a lisztet, olajat, vizet. Felhasználásig félretesszük.
Amikor megkelt a tészta, lazán átgyúrjuk, majd 12 egyenlő darabra vágjuk. Ezekből zsemléket formázunk, majd újabb 20 perces kelesztés következik.
Ha ismét megkeltek a zsemléink, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket, tetejüket lekenjük egy egész tojással, majd mindegyikre rajzolunk egy-egy keresztet a félretett lisztes masszával (a legjobb habzsákot használni, de enélkül is megoldható).
200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
Ha megsültek, még forrón lekenjük a tetejüket a cukros tejes keverékkel. Ettől lesz édes, fényes, ragacsos. Rácsra téve hagyjuk őket kihűlni.
Már a Facebookon is megtaláltok :)