Régebben nem nagyon szerettem a kelt tésztákat sem sütni, sem enni. Talán túl bonyolultnak tűnt egyrészt az élesztő futtatása miatt, másrészt a kelesztés miatt. Mikor beköltöztünk a férjemmel az otthonunkba, elhatároztam, hogy igenis legyőzöm ezeket a félelmeimet, és megtanulok igazi finom kelt tésztát sütni. Persze az első kísérletezések csúfos kudarcba fulladtak - például túl forróra sikeredett az élesztő futtatásához melegített tej, így az élesztőnek semmi esélye nem volt felfutni. De nem adtam fel, és már sikerül puha, levegős, könnyű kelt tésztát dagasztanom, ami nem nehezíti el a gyomromat. Pár napja valami kókuszosat ettem volna, így született a kókuszos kakaós csiga.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, csipet só, 3 evőkanál cukor, 1 egész tojás, 1 tojássárgája, 2,5 dl tej, 2 dkg élesztő, 8 dkg olvasztott vaj
Töltelékhez: 5 dkg olvasztott vaj, cukrozatlan kakaópor, kókuszreszelék, cukor
A tetejére: 1 csésze forró vaníliás cukros tej.
Az élesztőt felfuttatjuk a meglangyosított tejben, majd a többi hozzávalóval együtt bedagasztjuk a tésztát, meleg helyen 30 percet kelesztjük. Ha duplájára kelt a tészta, 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk a cukorral elkevert kakaóporral, valamint rászórjuk a kókuszreszeléket. Szorosan feltekerjük, ügyelve arra, hogy a széleket behajtogassuk, hogy ne tudjon kifolyni a töltelék sülés közben. 1,5-2 cm-es szeletekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. Ha azt szeretnénk, hogy lapos kakaós csigáink legyenek, akkor pár cm távolságot hagyjunk a csigák között; ha viszont vastagabb, magasabb csigákat szeretnénk, akkor szorosan egymás mellé helyezzük őket. 185 fokos előmelegített sütőben készre sütjük. Ha megsültek, még forrón meglocsoljuk őket az 1 csésze forró vaníliás cukros tejjel.