A nagyobbik lányommal mondókáztunk. Épp a "Gyerekek, gyerekek, szeretik a perecet..." volt soron, amikor megszólalt, hogy "Süssünk perecet!" Nekiálltunk, megsütöttük. Nagyon jó lett, kívül ropogós, belül puha. És a lényeg, hogy a lányok is szerették!
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 1 dl olaj
Máz: 1,5 evőkanál liszt, 1 teáskanál só, 0,75 dl víz
Elkészítés:
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elkeverjük a sóval, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, olajat, és sima felületű, egyenletes tésztát dagasztunk. Szobahőmérsékleten letakarva 30 perc alatt duplájára kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, 12 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket kb 30 cm hosszú rudakká sodorjuk, majd perecet formázunk belőlük. Sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk őket, majd újabb 10 percet pihentetjük.
Amíg pihen, simára keverjük a sós máz hozzávalóit.
A pereceket előmelegített 185 fokos sütőben addig sütjük, amíg éppen egy kis színt kap. Ekkor kivesszük a sütőből, ráspricceljük, rákanalazgatjuk a mázat, és visszatolva a sütőbe pirosra, készre sütjük.