Rozmaringeső

Majomkenyér

Majomkenyér

Az alap egy egyszerű kelt tészta, de ami utána jön.... Édes, fahéj-illatú ragadós tésztagolyók, amiken karamellizálódik a barna cukor. Állítólag a neve is onnan ered, hogy az ember szinte majomként viselkedik, amikor meglátja a kész tésztát, megérzi az édes, fahéjas illatot, és szinte nekiesik a ragacsos sült darabkáknak. Persze létezik egy másik, kevésbé fantáziadús elképzelés is, miszerint azért lett ez a neve, mert a formája nagyon hasonlít a majomkenyérfáéhoz. Ki-ki döntse el, melyik a szimpatikusabb, bár a végeredményt ismerve megértem az első verziót is... :)

005 (4)_2.JPG

011_1.JPG

Hozzávalók:

Tésztához: 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2,5 dl langyos tej, 5 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 csipet só, 4 dkg olvasztott vaj.

Töltelékhez: 15 dkg barna cukor, 2 teáskanál fahéj, 20 dkg olvasztott vaj.

Elkészítés:

A lisztet a sóval, cukorral összekeverjük egy nagyobb tálban. A langyos tejhez adunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd félretesszük, hogy felfusson. Ha felfutott, a lisztes keverékhez öntjük, majd alaposan kidolgozzuk a tésztát. Amikor már összállt, hozzáadjuk az olvasztott vajat. Ezt is alaposan beledolgozzuk. Akkor jó, ha szép fényes a tészta felülete, és elválik az edény falától. Ha kész, konyharuhával letakarjuk, szobahőmérsékleten 35-40 perc alatt duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, majd körülbelül 40x40 cm-es négyzetté nyújtjuk. Ezt 64 darabra vágjuk fel (keresztben, hosszában 8-8 részre).

Egy tálban előkészítjük az olvasztott vajat, valamint egy másikban a fahéjas barna cukrot. Egy kuglófformát alaposan kikenünk vajjal.

A tésztadarabokat egyenként gombócokká formázzuk. Belemártjuk az olvasztott vajba, beleforgatjuk a fahéjas cukorba, majd a kuglófformába rakosgatjuk őket. Ha a tésztadarabok elfogytak, az olvasztott vajat belekeverjük a fahéjas cukorba, és a keveréket a tésztára öntjük. Letakarva 20 percet pihentetjük.

 Amíg kel a tészta, előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A megkelt tésztát 35-40 perc alatt készre sütjük. Mikor megsült, még forrón egy lapos tálra borítjuk.

010_1.JPG

 

 

 

Szólj hozzá! kalács kelt tészta fahéj Tovább
Majomkenyér Tovább
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Kakaós csiga másképp Kakaós csiga másképp
  • Chia puding Chia puding
  • Cheesecake brownie Cheesecake brownie
  • Brownie falatok sós karamellel Brownie falatok sós karamellel
  • Whoopie pie Whoopie pie

A bejegyzés trackback címe:

https://rozmaringeso.blog.hu/api/trackback/id/tr346758969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Facebook

Rozmaringeső

"Egy igazán krémes csokitorta sokat ad sok embernek, nekem is" (Audrey Hepburn) Szeretek sütni, főzni, és persze nagyokat enni. Az utóbbival a kis családomban mindenki így van, így míg ők boldogan falatoznak, én bezsebelhetem az elismeréseket. Kedvelem a hagyományos ízeket, szeretek régi recepteket kipróbálni, de új ízekkel is szívesen kísérletezek.

Keresés

Friss topikok

  • Rozmaringeső: Örülök, ha ízlett :) Nálunk is nagy kedvenc a rozmaring ;) (2019.09.20. 13:15) Rozmaringos sült krumpli
  • Rozmaringeső: @Nanenáné: Ízlések és pofonok. Lehet sokaknak ez a véleménye, de nem biztos, hogy el kellene venni... (2016.03.19. 18:19) Kakaós csiga másképp
  • világevő: És még egészen másra is jó a (Meyer-)citrom! vilagevo.blog.hu/2015/01/10/a_tel_legjobb_kajaja_chil... (2015.01.11. 10:01) Meyer citromos pite
  • Rozmaringeső: Köszönöm! Küldöm a szilvalekvárosat ;) (2015.01.05. 14:06) Töltött kalácsmuffin
  • Rozmaringeső: Szia. Igen, a 2 dl-es kis joghurt kell bele; és a fagyiskanalas szaggatás jó ötlet, én is ki fogom... (2014.10.04. 13:06) Amerikai fánk

Naptár

május 2025
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Címkék

áfonya (2) alma (3) babapiskóta (1) banán (2) bögrés (1) cékla (1) chia mag (1) citrom (3) csiga (4) csokoládé (5) dió (6) édes aprósütemény (15) egészséges édesség (4) fahéj (7) fánk (1) gofri (4) gríz (1) gyors édesség (2) gyors vacsora (1) gyümöcs (1) húsvét (3) joghurt (1) juhtúró (1) kakaó (6) kalács (6) karamell (2) keksz (7) kelt tészta (13) kenyér (2) kevert tészta (8) kifli (2) kókusz (2) köret (1) krém (2) krémsajt (2) krumpli (1) leveles tészta (2) mák (2) mascarpone (2) medvehagyma (4) meggy (2) Meyer citrom (3) méz (1) mogyoróvaj (1) muffin (5) nutella (1) olajban sült (1) olajban sültek (1) omlós tészta (2) péksütemény (9) pite (3) pizza (1) pogácsa (4) puding (1) rebarbara (1) répa (1) sajt (3) sajtkrém (1) sós süti (8) sütés nélkül (1) sütőtök (3) szilvalekvár (3) torta (5) túró (7) virsli (2) zabpehely (3) Címkefelhő

Archívum

  • 2016 július (1)
  • 2016 május (2)
  • 2016 március (1)
  • 2016 január (2)
  • 2015 október (1)
  • 2015 augusztus (1)
  • 2015 június (1)
  • 2015 május (1)
  • 2015 április (2)
  • 2015 március (5)
  • 2015 február (2)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

süti beállítások módosítása
Dashboard