Sokszor készítek pogácsát, mert egyszerű, mert variálható, mert frissen olyan jól esik egy pohár hideg tejjel. És végre eljött az az időszak is, amikor a nagyobbik pici lányom is tud segíteni nekem. Az apró kezeivel gyúrja, gyömkörészi a tésztát, aztán kóstolgat, szaggat, rakosgat, és együtt nézzük a sütőben, hogy vajon készen van- már.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 csomag élesztő, 25 dkg margarin, 25 dkg juhtúró, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 1 dkg só, 1/2 dl tej, 1 kávéskanál cukor, 1 tojás a kenéshez.
Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk. A margarint a liszttel elmorzsoljuk, és a juhtúróval jól összedolgozzuk. Közepébe fészket készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, a tojássárgákat, a sót, a tejfölt, és rétestészta keménységűre gyúrjuk. Egy óráig langyos helyen letakarva kelesztjük, majd 2 cm vastagra kinyújtva szaggatjuk.Tetejüket tojással megkenjük, és előmelegített 180 fokos sütőben 10-15 percig sütjük.