Pár éve fedeztük fel a medvehagymát. Az íze a snidling és a fokhagyma ügyes keveréke. Nagyon egészséges, enyhíti a fejfájást, csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja a vesét, a vért, és ólomtalanító hatású, ami miatt a városban élőknek különösen ajánlott. Fogyaszthatjuk nyersen, salátákba, tésztákhoz, szószba, egyszóval nagyon sokoldalúan felhasználható növény. Mi nagyon szeretjük, úgyhogy nem ez lesz az egyetlen medvehagymás recept, amit hozni fogok. Most medvehagymás bagelt sütöttem, ami eredetileg zsemlének indult, de aztán a végére ez lett belőle. Egyébként a bagel különlegessége a cukros vízben történő előfőzés, amitől nagyon finom, kissé édeskés ízű, tömörebb, perecéhez hasonló tésztájú péksüteményt kapunk.
Hozzávalók (9 db-hoz): 60 dkg liszt, 2 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 3 dl langyos víz, 2,5 dkg élesztő, 2 evőkanál olaj, egy kisebb csokor felaprított medvehagyma, a főzéshez 2 evőkanál cukor.
Elkészítés: A langyos vízbe beletesszük az 1 teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálban elkeverjük a sóval, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztős vizet és az olajat, felaprított medvehagymát, tésztát gyúrunk belőle. Egy lisztezett deszkán 10-12 percig dagasztjuk, akkor jó, ha sima, ruganyos tésztát kapunk. Beletesszük egy tálba, konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük. Ha kész, kilenc egyforma darabra vágjuk, kis cipót formázunk belőlük, majd 15 percig pihentetjük. A cipókból 20 cm hosszú rudakat sodrunk, karikára hajlítjuk, a végüket erősen összedolgozzuk, majd újabb 15 perc pihentetés következik. 3 liter vizet forralunk, belekeverünk 2 evőkanál cukrot, majd a gyöngyöző vízbe kettesével 30-30 másodpercig előfőzzük a bagelek mindkét oldalát. Ha kész, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, és előmelegített 190 fokos sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük őket.