Minden egy kósza kókusztejjel kezdődött. A Férjem már mondogatta egy ideje, hogy kezdjek vele valamit, de én csak vártam, vártam, mert nem igazán tudtam, mihez használjam fel. Aztán a Pinteresten megláttam ezt a csodát, és ezzel a kókusztej sorsa eldőlt. A recept eredetileg Szamoa szigetéről származik, én ez alapján készítettem, kis változtatással. Engem teljesen levett a lábamról, a mártássá sűrűsödött vaníliás kókusztej, amiben a zsemlék sülnek, valami mennyei!
Hozzávalók:
Tészta: 45 dkg liszt, 2,5 dkg friss élesztő, 1,5 dl langyos víz, csipet só, 1 evőkanál olaj, 2 dl kókusztej, 10 dkg cukor.
Sütéshez: 2 dl kókusztej, 2 evőkanál vaníliás cukor.
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos vízben egy teáskanál cukorral felfuttatjuk.
A lisztet egy tálban elkeverjük a sóval, cukorral, majd hozzáadjuk az élesztős vizet, olajat és a kókusztejet. Lágy tésztát dagasztunk belőle. Letakarva duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt, 12 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formálunk belőlük. Egy jénait enyhén kivajazunk, és nem túl szorosan egymás mellé rakosgatjuk a tésztagombócokat. 10-15 percet pihentetjük.
Közben a maradék 2 dl kókusztejet összekeverjük a 2 evőkanálnyi vaníliás cukorral. A keveréket ráöntjük a tésztára. A gombócok tetejére szórhatunk egy kevéske barnacukrot is.
180 fokos sütőben 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Ez idő alatt a kókusztejet fel fogja szívni a tészta, ami pedig marad, az mártássá sűrűsödik. Melegen és hidegen is nagyon finom.