Mióta gyerekeink vannak, sűrűn készítek zabkását reggelire, vagy akár vacsorára is. Előtte valahogy sosem jutott eszembe, pedig a Férjem is, és a lányok is szeretik. Ez a turbózott verzió vacsira készült, szeretem az újításokat, és ez be is jött. Szilvalekvárral ettük, nagyon finom volt, de legközelebb biztosan kipróbáljuk, baracklekvárral vagy friss gyümölcsökkel megszórva is.
Hozzávalók: 1 liter tej, 6 dkg vaj, 2 csomag vaníliás cukor, 25 dkg zabpehely, 5 evőkanál cukor, 2 tojás.
Elkészítés: A tejet felforraljuk, a vajat meg a vaníliás cukrot hozzáadjuk. Amint a vaj felolvadt benne, a zabpelyhet is beleszórjuk. Kis lángon, kevergetve 4-5 percig főzzük, majd a tűzről levéve , fedő alatt duzzadni hagyjuk. A cukrot a tojások sárgájával fehéredésig keverjük , majd a már lehűlt tejes zabpehelyhez keverjük. A kemény habbá vert fehérjét óvatosan beleforgatjuk. Az egészet egy kivajazott kb 25 centis tortaformába simítjuk. Előmelegített 180 fokos sütőben kb 30 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, szilvalekvárral megkenjük.