A sok fülledt, nyári meleg nap után jött egy esősebb nap. Végre, jól jött egy kis felüdülés. Én pedig gyorsan be is kapcsoltam a sütőmet, és készítettem vacsorára egy kalácsot. Egy jól bevált alap kalácstészta, ezúttal csokis grízes töltelékkel. Külsőleg nem lett díjnyertes, de az íze... Kárpótol mindenért!
Hozzávalók:
Tészta: 60 dkg liszt, 5 dkg olvasztott margarin, 4 dl tej, 4 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, 2 teáskanál só.
Töltelék: 6 dl tej, 5 evőkanál búzadara, 10 dkg étcsokoládé, 2-3 evőkanál cukor (ízlés szerint).
Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk. Közben egy nagy tálba tesszük a lisztet, sót, cukrot, összekeverjük. Hozzáadjuk az élesztős tejet, elkezdjük dagasztani, majd mikor összeállt, beledolgozzuk az olvasztott margarint is. A tésztát addig dagasztjuk, amíg fényes, sima felületű nem lesz. Ekkor konyharuhával letakarjuk, szobahőmérsékleten 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Ehhez a 6 dl tejben megfőzzük a búzadarát. Amikor kész, még forrón belekeverjük a csokoládét és a cukrot, majd félretesszük hűlni.
A megkelt tésztát 6 részre osztjuk, majd egyenként 15x30 cm-es téglalapokká nyújtjuk. Csíkban a közepére halmozzuk a tölteléket, feltekerjük. Amikor mind a hattal készen vagyunk, hármas fonással két kalácsot készítünk. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé rakjuk őket, 15 percet pihentetjük, majd egy egész tojással megkenjük őket. Előmelegített 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.